Piet Klaasse; Nederlandse meestertekenaar
Piet Klaasse tekeningen te koop gevraagd

Info Piet Klaasse

Piet Klaasse info

Piet Klaasse in 1981

Piet Klaasse werkte in Amsterdam en maar hij woonde in Eemnes sinds 1964. Hij heeft een korte tijd les gegeven aan het Montessori Lyceum in Amsterdam (waar hij onder andere Mance Post als leerling had). Piet Klaasse heeft ook 34 jaar (van 1947 tot 1981) les gegeven aan de Rietveld Academie en de voorloper hiervan.

Er veranderde veel in die tijd. Zowel de  onderwijsvorm, als omgang tussen docenten en studenten. Piet Klaasse noemde zichzelf ‘primitief aanhanger van de waarneming’. Zijn tekenlessen werden ‘naar model’ gegeven, en bewegingstekenen werd in de loop der tijd zijn specialisme.

Hij was in 1950 docent bij de voorloper van de Rietveld academie. Daarnaast was hij ook bestuurslid van ‘de Werkschuit’. een stichting ter vernieuwing van het onderwijs door middel van het bevorderen van creativiteit. Dit werd bereikt door kunstenaars te laten deelnemen in het onderwijs maar ook door het geven van cursussen aan leraren. De ideeën voor de cursussen van ‘de Werkschuit’, werden als volgt beschreven in 1952;

“Expressie is allereerst: ontlading van het driftleven; oefening van functies; contact leggen; confrontatie met zichzelf; ik kan dit mededelen; afreageren; verwerking en vastlegging van ervaringen; schoonheidsbeleving, ontroering en bevrijding.”

Naar voorbeeld van de Werkschuit zet hij samen met Brecht van den Muijzenberg in 1952  de Werktent op. Dit binnen kinderkamp Zonneschijn in Loenen op de Veluwe. In 1961 trekt hij zich, samen met enkele andere leden terug uit de Werkschuit. Dit omdat zij te weinig kans zien om hun inzichten over te dragen.

In deze tijd werkte hij voor ‘de Reproductiecompagnie’ en voor ‘De IJssel’ ook nog aan kalenders.

Piet Klaasse werd in 1976 coördinator van de Werkgroep Illustratie aan de Rietveld academie. Deze was in de tijd zelfstandig geworden. De Werkgroep bestond iets meer dan tien jaar, en werd daarna stopgezet.

Piet Klaasse als illustrator

Piet Klaasse illustreert in de de jaren voor de oorlog voor de scouting. ‘Wij waren getuigen’ met gedichten van Theun de Vries verscheen in 1946 .

De volgende geïllustreerde uitgave was de tweedelige Kinderbijbel (1959, en 1961).
Hierover zegt hij; “’t was een geweldige ervaring dat in kringen van collega’s die illustraties gewaardeerd werden…[4]

In 1962 volgde ‘Keesje Kruimel’ en in 1978 illustreert hij het Kinderboekenweekgeschenk  ‘De tram is geel en het gras is groen’ .

In 1980 krijgt hij, voor de illustraties van Sagen en Legenden van de Lage Landen  (Eelke de Jong) zelfs een Gouden Penseel.

Voor de Kinderboekenweek van 1998 maakte Piet Klaasse het prentenboek ‘Twee oren om te horen, twee ogen om te zien’.

 

Piet Klaasse als vrij kunstenaar

In 1964 heeft Piet Klaasse zijn eerste éénmansexpositie in Utrecht met als onderwerpen stieren, paarden en judo. Daarna zullen er nog vele volgen.
Buiten presentaties in exposities, presenteert hij ook zijn eigen werken in boeken.

Bekend  zijn onder andere zijn boek over paarden; ‘Piet Klaasse tekent paarden‘.
En op muziekgebied het boek over Jazz musici ‘Jam Session‘.
Hierin is het vakmanschap van deze grootheid overduidelijk. Piet Klaasse de meestertekenaar……

Heeft u nog vragen en/of suggesties naar aanleiding van deze pagina, gelieve dan contact met ons op te nemen via onze CONTACTPAGINA.